Accordeon in het kort
De accordeon is uitgevonden in 1821; deze accordeon heette toen nog geen accordeon en eigenlijk leek hij ook niet zo erg op onze accordeon. Hij was heel klein en je kon er maar een paar tonen op spelen; het eerste instrument was gemaakt als gereedschap door een orgelbouwer. De uitvinder heet Friedrich Buschmann.
En waarom zeggen we dan toch dat dit de allereerste accordeon is: dit heel kleine instrumentje heeft een balg en is daarmee het eerste balginstrument. De balg is het beweegbare deel dat tussen de toetsen en de bassen in zit. Hiermee kun je lucht de accordeon inzuigen of eruit vandaan duwen.
De verjaardag van de accordeon is 6 mei
Op 6 mei 1829 vroeg instrumentmaker Cyrill Demian in Wenen als eerste patent aan op een instrument genaamd accordion.
De toetsen bedienen een soort afsluiters/kleppen die de route die de lucht aflegt regelen.
Kortom: Je drukt een toets in waardoor er lucht langs een metalen strip of tong kan gaan stromen. Door de luchtstroom gaat de tong trillen en er ontstaat een mooie toon.
Deze metalen tongen zitten in blokken; meestal zijn deze blokken van hout maar sommige accordeons hebben blokken van kunststof.
De blokken lijken een beetje op heel grote mondharmonica’s. De stemtongen (zo heten ze) zitten op en speciale manier vastgeplakt in de blokken. Men gebruikt geen lijm maar een heel natuurlijk product, nl: bijenwas.
Bijenwas kleeft enorm, blijft zacht en droogt eigenlijk nooit helemaal op. Voor tropische landen bouwt men speciale accordeons want je snapt dat bijenwas op een gegeven moment gaat smelten en wat er dan met je stemtongenblok gebeurt wil je niet weten.
Op een moderne accordeon kun je alle mogelijke soorten muziek spelen. De accordeon heeft een beetje de reputatie een gezelligheidsinstrument te zijn. Nu is daar natuurlijk niets op tegen, maar de accordeon kan veel meer.
Op een accordeon kun je ook klassieke muziek spelen; er zijn componisten die speciale muziek voor de accordeon schrijven (voor het eerst gebeurde dat in 1927 door de componist Hugo Herrmann).
Ook oudere muziek van o.a. J.S. Bach, Telemann enz. is zeer goed speelbaar op een accordeon.
Accordeon spelen kun je al leren wanneer je ongeveer 6 jaar oud bent; eigenlijk is je leeftijd niet het belangrijkst, hoe groot je bent is belangrijk. De kleinste maat accordeon (48-bas accordeon) kun je meestal vasthouden wanneer je 6 jaren oud bent. Een maximumleeftijd kennen we niet.
Er bestaan accordeons die speciaal voor kinderen gebouwd zijn. Deze accordeons bieden de jonge speler de mogelijkheid op een volledig instrument te spelen. De toetsen zijn smaller dan bij de normale accordeon en het bassysteem is uitgebreider dan op de 48-bas instrumenten.
Men hoeft niet bang te zijn dat de overgang naar een grote accordeon na ongeveer twee of drie jaar problemen zal geven: het wennen aan de “normale” maat toetsen kost niet veel tijd.